duminică, 4 august 2013

Pereceptia publica a fenomenului de coruptie in Romania

Tendintele de crestere a diverselor fapte de coruptie in societatea romaneasca reprezinta un fenomen real, ale carui mecansime de producere, consecinte sociale si moduri de solutionare intereseaza atat factorii de prevenire si control social, cat si opinia publica inreseata de dimunuarea acestui „bici” in diferite sectoare de activitate economica, politica, sociala si administrativa.
            Pentru acest motiv, un elemet important care trebuie avut in vedere in evaluarea fenomenului de coruptie il reprezinta perceptia sociala si reactia opiniei publice fata de definirea diferitelor acte de coruptie si a mecanismelor lor de producere si manifestare.
            Coruptia este perceputa ca fiind cea mai grava problema sociala a Romaniei, situandu-se inaintea altor probleme sociale cu care se confrunta populatia, cum ar fi: saracia, lipsa locuintelor si a locurilor de munca, birocratia excesiva.
            Majoritatea subiectilor considera ca guvernele care s-au succedat in perioada de tranzitie nu au reusit sa reduca simtitor coruptia, ea fiind considerata o adevarata maladie sociala care afecteaza nivelul de viata al oamenilor. Populatia se simte cel mai mult afectata in mod personal de faptele de coruptie in relatia pe care o are cu unele institutii publice, cum ar fi cele din sanatate, administratie publica, vama, scoala, politie, barou de avocati.
            In ceea ce priveste prevenirea si controlul coruptiei, cele mai eficiente institutii sunt percepute de subiecti ca fiind: Parchetul Naţional Anticoruptie, mass-media, justitia si poliţia.Ca solutii propuse pentru
prevenirea si controlul coruptiei subiectii considera ca fiind mai importante: inasprirea sanctiunilor pentru faptele de coruptie, adoptarea unor legi anticoruptie eficiente si care sa se aplice indiferent
de persoana sau statutul acesteia, publicarea corecta a declaratiilor de avere ale politicienilor, reforma in justirie, respectarea deontologiei profesionale de catre functionarii publici.

            Dincolo de toate aceste estimari, in mare parte pesimiste, privind amploarea si gravitatea coruptiei in Romania, majoritatea populatiei este optimista in privinta evolutiei viitoare a acestui fenomen considerand ca el se va diminua sensibil, daca va fi contracarat cu fermitate si eficienta de factorii specializati de control social si prin implicarea tuturor cetatenilor care au cunostinta sau care se confrunta cu fapte de coruptie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu