joi, 19 septembrie 2013

Construirea unui acvariu - Compunere Online

        Este cel mai important lucru din acest domeniu. Aici se poate foarte bine aplica cu succes de 100% conceptul de "Cu cat mai mare cu atat mai bine !" si ideea ca "Niciodata nu este prea mare !". Contrar ideilor preconcepute, un acvariu mare (sa zicem de 300-400L sau mai mare) este mult mai stabil si mai usor de intretinut decat un acvariu mic (30-50L). Un dezechilibru sau chiar si un soc termic va avea intotdeauna sanse mult mai mari sa apara la un acvariu mic, decat la unul mare. Singurele dezavantaje ale unui acvariu mare sunt acelea ale investitiilor mai mari (lumina mai puternica, filtrare mai mare, si bineinteles spatiul). 

       Fiind primul lucru cu care porniti, si cel mai greu de manevrat, va recomand sa va ganditi bine inainte de achizitionarea unui acvariu. Va recomand sa incepeti prin a va gandi ce pesti si care este numarul pestilor pe care ii doriti in acvariu. In functie de numarul acestora veti achizitiona acvariul (sau construi) si nu invers. In ajutorul vostru voi veni cu un simplu calcul pe baza caruia va puteti calcula marimea acvariului necesar.  


       Trecand peste calculul marimii acvariului, ajungem la forma sa. Aici trebuie sa va atrag atentia si sa spun un NU hotarat acvariilor tip "bol". S-a dovedit stiintific faptul ca pestii tinuti in bol fie vor trai maxim 1/4 din cat ar trai in mod normal, fie vor "innebuni" datorita reflexiei cauzate de forma ovala. Cei care tin pesti in boluri nu au nici un fel de treaba cu acvaristica. O fac pentru ca asa au vazut in filme ...
In mod normal, este de preferat forma clasica, dreptunghiulara, mai mult alungita. Forma cea mai armonioasa este obtinuta atunci cand lungimea este egala cu inaltimea inmultita cu 2. Inaltimea va fi usor superioara latimii acvariului in afara cazului unui acvariu incastrat, in acest caz solutia fiind inversa. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu